תגיות

פגיעה בעצב

 

מהו עצב ומה תפקידו?

העצבים הם מעין "חוטי חשמל" המעבירים מידע בצורת זרם חשמלי מהמוח וחוט השדרה אל השרירים, העור ואיברי החישה (עיניים, אוזניים וכו'). העצב אינו בנוי ממתכת, כמובן, אלא מדובר ברקמה חיה, גמישה ורגישה מאד. העצב בנוי מאלומות של תאים מאורכים ועטוף במעטפת מבודדת שעשוייה תאים, שומן וחלבונים. עצב גדול יכול להכיל אלפי אלומות בודדות בתוך עטיפה אחת. ביד, קיימים סיבי עצבים "מוטוריים"  אשר מעבירים פקודות מהמוח וחוט השרה אל השרירים ומפעילים אותם, וקיימים סיבי עצב "סנסוריים" אשר מובילים תחושה מהעור אל המוח, חזרה. לדוגמה, כאשר מניחים את היד על משטח חם, קולטני החום מעבירים למוח מידע דרך סיבי העצב הסנסוריים, והמוח בתגובה מעביר לשרירי היד "פקודה" דרך סיבי העצב המוטוריים למשוך את היד לאחור. זוהי דוגמה לתפקוד תקין של העצב.

 

מה קורה כאשר העצב נפגע?

ישנן מספר סוגי פגיעות בעצבים. עצב עלול להפגע כאשר הוא נחתך (כמו במקרי פציעה) או כאשר מופעל עליו לחץ לאורך זמן אשר פוגע בתאים מהם הוא מורכב (כמו בתסמונת התעלה הקרפלית). כאשר עצב נחתך, נגרמת הפרעה מוחלטת לפעילותו. האזור בעור ממנו מועברת אינפורמציה תחושתית ירגיש כחסר תחושה והשרירים המקבלים פקודות מעצב זה ישותקו. נכון הדבר גם לפגיעת לחץ בעצב אלא שכאן, התהליכים הם הדרגתיים ומחמירים עם הזמן במידה והתופעה אינה מטופלת.

מהם הסימפטומים והסימנים?

התסמינים יכולים להיות שונים בהתאם לסוג הפגיעה ולמיקום שלה. חולשת שרירים, ירידה בתחושה, נימול וכאב, יכולים להופיע לסירוגין או באופן קבוע.

כיצד מאובחנת התסמונת?

הפגיעה מאובחנת ע"י סקירת ההיסטוריה הרפואית ותולדות הפגיעה, בדיקה גופנית מכוונת ומדוייקת ובדיקת מוליכות עצבית (הקרויה בפי רוב EMG ). בבדיקה זו מוליכים חשמל לאורך העצב בעזרת אלקטרודות וסוללה ובודקים את תקינות תפקודו.

הטיפול

הטיפול משתנה, כמובן, בהתאם לנסיבות הפגיעה. אם מדובר בעצב שנחתך עקב פציעה, הטיפול הוא ניתוח בהקדם האפשרי בו תבוצע תפירה של העצב החתוך. בניתוח, מקרבים את שני קצוות העצב אחד אל השני ותופרים את היקף העצב עם חוט דקיק תחת הגדלה מיקרוסקופית. לעיתים, יש צורך להשתמש בשרוול מלאכותי נספג המשמש כמעין גשר בין שני קצוות העצב החתוכים. הניתוח חייב להתבצע בדייקנות מרובה ועל כן יש להקפיד שיתבצע ע"י אורטופד מומחה כף יד.

לאחר שהעצב נתפר, היד מקובעת בסד גבס להגנה על התפירה. התאוששות העצב התפור היא איטית ותלויה בגורמים רבים. בכל מקרה, אין חזרה מיידית לתפקוד ויש להתאזר בסבלנות רבה עד להתאוששות העצב שנפגע.

אם העצב נפגע עקב לחץ מתמשך עליו (כמו בתסמונת התעלה הקרפלית או בתסמונת לחץ על העצב האולנרי במרפק) הטיפול יהיה בגורם הלוחץ, כלומר, ניתוח לשחרור הלחץ.

 

 

המידע המוצג בדף זה בנוגע לטיפול וניתוח בפגיעה בעצב נועד להתרשמות כללית בלבד ואינו מהווה המלצה לטיפול או תחליף לאבחון מקצועי ע"י רופא מומחה.

 

©כל זכויות היוצרים והקניין הרוחני המופיעים באתר זה לרבות הטקסטים, התיאורים, הקבצים הגרפיים, התמונות, וכל חומר אחר הכלולים בו, אם לא נאמר מפורשות אחרת, שמורים לד"ר פז ליאור בלבד. אין להפיץ, לשכפל, להעתיק, למכור, לשדר, לפרסם, או לעשות כל שימוש מסחרי כלשהו בכל או בחלק מתכניו של האתר, כולל מוצרים, תמונות, גרפיקה, תיאורים, עיצוב וכל דבר אחר המוצג באתר, אלא אם ניתנה רשות כתובה וחתומה לכך בכתב ומראש ע''י ד"ר ליאור פז.

 

שרית שי - עיצוב אתרים ד"ר ליאור פז - ביקור רופא
בניית אתרים קידום אתרים