תגיות

פגיעה ברצועה בשורש כף היד

 

מהי התסמונת?

בשורש כף היד (החלק שבין כף היד עצמה לאמה) קיימות 8 עצמות קטנות הקרויות עצמות שורש כף היד. עצמות אלה יוצרות מפרקים קטנים בינייהן ובשם כללי האזור כולו נקרא מפרק שורש כף היד. עצמות קטנות אלה נקראות: סקפואיד, לונטום, טריקווטריום, פיסיפורם, המייט, קפיטייט, טרפזואיד, טרפזיום. העצמות מסודרות בשתי שורות של 4 עצמות בכל שורה. עצמות אלה מחוברות בינייהן על ידי רצועות קצרות וחזקות . ישנן רצועות "פנימיות" שמחברות בין שתי עצמות באופן ישיר, וישנן רצועות "חיצוניות" ארוכות יותר אשר מגשרות בין מספר עצמות.

לעיתים, עלול להיגרם קרע של רצועה בתוך שורש כף היד, ואז נפגמת היציבות של העצמות הקטנות. כאשר היציבות פגומה, צורת התנועה המורכבת של מפרק שורש כף היד נפגעת גם היא. כאשר שורש כף היד נע לאורך זמן בצורה שאינה טבעית ומיטבית, הסחוסים המצפים את עצמות שורש כף היד נפגעים ונהרסים. הרס הסחוסים בשורש כף היד גורם לתנועה מוגבלת המלווה בכאב עז.

מה גורם לפגיעה ברצועה בשורש כף היד?

אחד הגורמים השכיחים לפגיעה היא נפילה על היד (כמו כאשר בולמים נפילה באמצעות הושטת היד קדימה). בתחילה מופיעים כאבים ורגישות באשור שורש כף היד. לרוב רגישות זו חולפת גם ללא טיפול לאחר מספר שבועות ולכן ישנם מספר גדול של נפגעים שכלל לא פונים לקבלת טיפול רפואי והפגיעה ברצועה מתגלה באיחור, כאשר האופציות לתקן את המצב מצטמצמות. לכן, בכל פגיעה בשורש כף היד חשוב לפנות ולהיבדק על ידי אורטופד מומחה כף יד.

גורם נוסף לפגיעה ברצועות שורש כף היד הוא "שימוש יתר". פעולות חוזרות ונשנות המפעילות עומס על שורש כף היד עלולות לגרום להיחלשות הדרגתית של הרצועה בהדרגה עד לקריעה מלאה שלה.

כיצד מאובחנת פגיעה ברצועה בשורש כף היד?

תלונות על כאב בעת כיפוף או יישור שורש כף היד המלווים ברגישות מקומית בלחיצה מעלים חשד גבוה לפגיעה זו. לרוב, יש לבצע צילומי רנטגן מיוחדים במספר זוויות ותוך הפעלת עומס על שורש כף היד. לא מעט פעמים, צילומי הרנטגן אינם מספקים, ויש צורך בביצוע בדיקות הדמיה נוספות כגון תהודה מגנטית (MRI) של שורש כף יד. גם בדיקות אלה אינן תמיד מאבחנות את הבעיה ואת המקור לכאבים. במקרה כזה, יש לעיתים צורך בביצוע ניתוח ארטרוסקופיה לצורך אבחנת הבעיה. בניתוח זה, מוחדרים דרך נקב זעיר מצלמה מיוחדת באמצעותה ניתן "להסתכל" על העצמות, הרצועות והסחוסים ואתר כל פגיעה אשר קיימת. ניתוח זעיר פולשני זה, נדרש לעיתים רבות לצורך קבלת האבחנה המדוייקת.

מהו הטיפול בפגיעה ברצועה בשורש כף היד?

אם הפגיעה היא קלה, ולא מדובר בקרע רצועה מלא (אלא במעין חולשה או התרופפות של הרצועה) ניתן לעיתים לטפל ע"י שימוש בסד זמני, פיסיוטרפיה לחיזוק השרירים המייצבים של שורש כף היד, והתאמת הפעילות להפחתת עומסים.

ברוב המקרים, כאשר מדובר בקרע רצועה מלא, יש צורך בניתוח. הניתוח האידאלי הוא ניתוח לתיקון הרצועה, אך הוא יכול להתבצע רק אם הפגיעה מאובחנת בזמן ולא באיחור. אם חולפים מספר שבועות מאז שנקרעה הרצועה- לא ניתן לתקנה ויש צורך בניתוח לשחזור הרצועה: יצירת רצועה חדשה ע"י שימוש בהשתלת גיד מהאמה אל אזור הרצועה הקרועה.

במידה והפגיעה מתקדמת ונוצרה פגיעה בלתי הפיכה בסחוסים של עצמות שורש כף היד נוצר מצב הקרוי "ארטריטיס" של המפרק – כלומר, מפרק שחוק ללא סחוסים. במצב זה האופציה היחידה היא ניתוח לקיבוע המפרק בכדי שלא יזוז. כיוון שהמפרק מקובע ואינו נע – אין כאבים. מצב זה אינו רצוי ולכן חשוב לאבחן פגיעות ברצועות שורש כף היד באופן מוקדם בכדי לניתן יהיה להמנע מלהגיע לשחיקת המפרק.

ההחלמה מהניתוחים לשחזור או תיקון הרצועות בשורש כף היד היא ממושכת ואורכת לרוב בין מספר שבועות למספר חודשים. בתקופה הראשונה שלאחר הניתוח היד מקובעת בגבס ולאחר מכן מתחיל תהליך שיקומי של פיסיוטרפיה וריפוי בעיסוק שיקומי. הפעלת עומס מלא על שורש כף היד מתאפשרת לרוב רק לאחר כחצי שנה מהניתוח.

 

 

המידע המוצג בדף זה בנוגע לטיפול בפגיעה ברצועה בשורש כף היד נועד להתרשמות כללית בלבד ואינו מהווה המלצה לטיפול או תחליף לאבחון מקצועי ע"י רופא מומחה.

 

©כל זכויות היוצרים והקניין הרוחני המופיעים באתר זה לרבות הטקסטים, התיאורים, הקבצים הגרפיים, התמונות, וכל חומר אחר הכלולים בו, אם לא נאמר מפורשות אחרת, שמורים לד"ר פז ליאור בלבד. אין להפיץ, לשכפל, להעתיק, למכור, לשדר, לפרסם, או לעשות כל שימוש מסחרי כלשהו בכל או בחלק מתכניו של האתר, כולל מוצרים, תמונות, גרפיקה, תיאורים, עיצוב וכל דבר אחר המוצג באתר, אלא אם ניתנה רשות כתובה וחתומה לכך בכתב ומראש ע''י ד"ר ליאור פז, אורטופד מומחה כף יד.

 

שרית שי - עיצוב אתרים ד"ר ליאור פז - ביקור רופא
בניית אתרים בניית אתרים