תגיות

 לחץ על עצב אולנרי במרפק

 

מהי תסמונת העצב האולנרי?

העצב האולנרי הוא אחד משלושת העצבים הראשיים של היד. הוא יוצא מהצוואר, עובר בחלק האחורי-פנימי של המרפק ומגיע אל האצבעות. העצב האולנרי אחראי לתחושה באצבעות 4ו-5 של היד (הזרת והקמיצה). בנוסף, העצב האולנרי אחראי להפעלת השרירים הקטנים המצויים בכף היד ומניעים את האצבעות. במקרה של נזק לעצב או לחץ עליו באזור המעבר שלו במרפק או בכל איזור אחר עלול להווצר נימול, כאב ואף חולשה בכף היד, בעיקר באזור הזרת.

ברוב הגדול של המקרים, הלחץ על העצב האולנרי קורה באזור המרפק. העצב עובר באזור תעלה צרה שנקראית התעלה הקוביטלית ("קוביטוס" זה מרפק בלטינית). תעלה זו היא אזור מעבר צר בין זיזים גרמיים, שרירים ורקמות חיבור. כאשר אזור זה מוצר, העצב האולנרי נלחץ, ולאורך זמן אף עלול להגרם לו נזק בלתי הפיך.

מהם הגורמים השכיחים לתסמונת העצב האולנרי?

  1.      חבלה ישירה לעצב האולנרי. מכיוון שבאזור המרפק העצב האולנרי חולף ממש מתחת לעור, הוא חשוף במיוחד לחבלות .
  2.      לחץ מוגבר וממושך על העצב האולנרי באזור המרפק. זוהי כנראה הסיבה השכיחה ביותר. מצב זה קורה אצל אנשים המניחים את הצד הפנימי של המרפק על שולחן שעות רבות ביום, ללא ריפוד לדוגמה, בעבודה ממושכת על מחשב כאשר המרפק והאמה מונחים על שולחן.
  3.      פגיעה בעצמות המרפק, כמו לאחר שבר או פריקה, הגורמת לפגיעה גם בעצב האולנרי הסמוך אליהן.
  4.      דלקת במפרק המרפק או ברקמות הרכות שסביבו, הגורמת לנפיחות, בצקת ולחץ על העצב האולנרי
  5.      גידולים של רקמה רכה או העצמות אשר פולשים לתעלה בה נמצא העצב האולנרי ולוחצים עליו

מהם הסימפטומים והסימנים?

התלונה השכיחה ביותר כאשר קיים לחץ על העצב האולנרי היא של נימול, כאב או כל שינוי אחר בתחושה של הזרת ושל מחצית מהקמיצה (אצבע רביעית). זוהי לרוב גם התלונה המופיעה ראשונה כאשר נוצא לחץ על העצב האולנרי, באזור המרפק. בתחילה, הנימול מופיע לסירוגין, אך לאחר זמן וללא טיפול עלול להפוך קבוע. הנימול מחמיר כאשר המרפק מכופף (כמו כאשר מדברים בטלפון סלולרי או כשישנים כאשר המרפק מכופף). כאשר הלחץ על העצב האולנרי מחמיר, עלולה להופיע חולשה בכף היד. מצב זה עלול להעיד על פגיעה חמורה בעצב האולנרי, לעיתים, בלתי הפיכה.

כיצד מאובחנת התסמונת?

האבחנה של תסמונת לחץ על העצב האולנרי באזור המרפק נעשית ע"י סקירת ההיסטוריה הרפואית ובדיקה גופנית ספציפית ומדוייקת. על הבדיקה להיעשות ע"י אורטופד המומחה לכירורגיה של כף היד והמרפק. לרוב, יש צורך גם בבדיקת עזר – צילום רנטגן של המרפק ובדיקת מהירת ההולכה העצבית של העצב האולנרי. בבדיקה זו (הקרויה בפי רוב EMG ) ניתן לאבחן במדוייק האם קיים לחץ על העצב האולנרי והיכן (במרפק או בכל מקום אחר).

הטיפול

בשלבים המוקדמים של תסמונת הלחץ על העצב האולנרי במרפק, ניתן לטפל על-ידי התאמת פעילות. הימנעות מפעולות הגורמות לכיפוף המרפק לזמן ממושך, כמו שיחה ממושכת בטלפון סלולרי המוצמד לאוזן. שימוש פשוט בדיבורית, אשר מונעת את הצורך בכיפוף המרפק עשויה להואיל רבות. הישענות על פד מרופד כאשר מקלידים מול מחשב, עשויה להפחית את הלחץ על העצב האולנרי באזור המרפק. לעיתים, שינה עם פד מרופד למרפק המונע את כיפופו בזמן השינה יכולה להועיל גם כן. טיפול נוסף הוא פיסיוטרפיה, לתרגול החלקה של העצב האולנרי ומתיחת רקמות באזור המרפק.

כאשר טיפולים אלה לא מועילים או כאשר מאובחנת פגיעה חמורה יותר בעצב האולנרי, יש לעיתים צורך בטיפול ניתוחי. מטרות הניתוח הן הפחתת הכאבים והתסמינים, ולא פחות חשוב, מניעת המשך הפגיעה בעצב האולנרי.

ישנם מספר סוגי ניתוחים. סוג הניתוח צריך להיות מותאם לגיל המטופל, מצבו הרפואי, רמת הצורך התפקודי שלו, ודרגת הפגיעה המאובחנת בעצב האולנרי.

הניתוח הפשוט ביותר הוא שחרור בלבד של העצב האולנרי מהתעלה בה הוא נמצא באזור המרפק. לאחר שחרור הרקמות הרכות המכסות את העצב האולנרי, הלחץ מופחת.

 

במקרים שבהן מאובחנת פגיעה חמורה יותר בעצב האולנרי באזור המרפק, יש צורך בניתוח לשחרור הלחץ מעל העצב האולנרי וכן העברה קדמית של העצב מהתעלה הצרה בה הוא נמצא אל קדמת המרפק (אזור מרווח יותר). בניתוח זה, זמן ההחלמה ממושך יותר ועשוי להגיע עד 3 חודשים ולעיתים יותר.

 

 

הניתוח האנדוסקופי – זעיר פולשני – לשחרור העצב האולנרי

ניתוח לשחרור הלחץ על העצב האולנרי ניתן לבצע גם באמצעות מצלמה זעירה (אנדוסקופיה או ארטרוסקופיה). שיטה זו היא זעיר-פולשנית, בה מבוצע חתך זעיר באזור המרפק ודרכו מוחדרת קנולה מיוחדת המגינה על העצב האולנרי. לאחר שמצב העצב "מוגן" מתבצע חיתוך של הרקמות הלוחצות סביב העצב בעזרת ציוד משוכלל ומיוחד המותאם לכירורגיה זעיר פולשנית. החיתוך מתבצע תוך בקרה באמצעות המצלמה הזעירה ובבטיחות מירבית. באמצעות השיטה האנדוסקופית, זעיר פולשנית, ניתן לבצע את שחרור הרקמות תוך פגיעה מינימאלית ברקמות השכנות הבריאות שאין כל צורך לפגוע בהן (והן כן נפגעות בניתוח הסטנדרטי, הפתוח). בשיטה זו משך ההחלמה מהניתוח מתקצר בצורה משמעותית, הצלקת קטנה יותר והכאבים לאחר הניתוח פחותים. החזרה לתפקוד הינה מהירה ביותר.

 

בחירת סוג הניתוח מושפעת מגורמים רבים, ולכן, חשוב לבחור שהניתוח יבוצע על ידי אורטופד מומחה כף יד והמרפק בעל ניסיון רב בטיפול ומעקב אחר תסמונת זו.

 

ניתוח אנדוסקופי זעיר פולני שבוצע במרכז שניידר לרפואת ילדים בנער בן 14. קישור לכתבה.

 

 

המידע המוצג בדף זה בנוגע לטיפול בתסמונת לחץ על עצב אולנרי במרפק נועד להתרשמות כללית בלבד ואינו מהווה המלצה לטיפול או תחליף לאבחון מקצועי ע"י רופא מומחה.

 

©כל זכויות היוצרים והקניין הרוחני המופיעים באתר זה לרבות הטקסטים, התיאורים, הקבצים הגרפיים, התמונות, וכל חומר אחר הכלולים בו, אם לא נאמר מפורשות אחרת, שמורים לד"ר פז ליאור בלבד. אין להפיץ, לשכפל, להעתיק, למכור, לשדר, לפרסם, או לעשות כל שימוש מסחרי כלשהו בכל או בחלק מתכניו של האתר, כולל מוצרים, תמונות, גרפיקה, תיאורים, עיצוב וכל דבר אחר המוצג באתר, אלא אם ניתנה רשות כתובה וחתומה לכך בכתב ומראש ע''י ד"ר ליאור פז.

 

שרית שי - עיצוב אתרים ד"ר ליאור פז - ביקור רופא
בניית אתרים בניית אתרים